Oxford Down

Oxford down on alkuperältään englantilainen rotu. Suomeen sitä on tuotu ensimmäisen kerran v. 1989 Tanskasta. Viimeksi rotuun saatiin uutta verta v. 2000 Uudesta-Seelannista tapahtuneella alkioiden ja sperman tuonnilla. Puhdasrotuisia oxford down-lampaita on maassamme n. 500 -700 kpl. Pässejä käytetään puhdasjalostuksen ohella eriasteisissa risteytyksissä.

Rodun tuntomerkit

Eläimet ovat erittäin kookkaita ja nopeakasvuisia, runsasvillaisia, sarvettomia ja pitkähäntäisiä. Yleisväri on valkoinen, turpa ja jalat ovat tummat, otsa ja posket ovat vahvan karvapeitteen peitossa. Rotu on sikiävyydeltään ja emo-ominaisuuksiltaan hyvä. Keskisikiävyys on aikuisilla lampailla n.1,7. Karitsoiden syntymäpaino on keskimäärin 5-6 kg ja päiväkasvu 250-350 g. Aikuiset pässit painavat keskimäärin 110-140 kg ja uuhet 80-100 kg. Teuraslaatu on hyvä.

Jalostustavoitteet

Tärkeimpiä jalostettavia ominaisuuksia ovat kasvunopeus, lihaksikkuus sekä teuras- ja hedelmällisyysominaisuudet. Pienestä eläinmäärästä johtuen ovat rodun jalostusmahdollisuudet varsin suppeat. Uutta verta rotuun saadaan vain tuontien avulla.