Lammasrodut

Vuoden 2020 kokonaislammasmäärä (Luke) oli 140 200, joista uuhia 69 500.
Alla tuotosseurantaan kuuluvien karitsoineiden uuhien rotujakauma:

Yleisin lammasrotumme on suomenlammas, muita kotimaisia alkuperäisrotuja ovat kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas. Maassamme kasvatettavia liharotuja ovat texel, oxford down, rygja ja dorset ja uusimpina tulokkaina suffolk, itäfriisiläinen maitolammas, ruotsalainen turkislammas ja dorper.

Lampaiden jalostuksessa on päämääränä valinnan avulla parantaa tuotteiden laadun ohella tuotannon kokonaistaloudellista kannattavuutta.

Jalostustoiminnassa huomioidaan tuotos- ja laatutavoitteiden lisäksi ekologisesti kestävä käyttö ja ympäristöystävällisyys. Tavoitteena on, että alkutuotteiden laatu täyttäisi sekä jalostavan teollisuuden että kuluttajien toiveet. Jalostuksessa huolehditaan myös geneettisen monimuotoisuuden säilyttämisestä.