Rygja
Rygja on alkuperältään norjalainen liha- ja villarotu. Suomeen sitä on tuotu ensimmäisen kerran 1950-luvulla Norjasta ja sen jälkeen Ruotsista ja Tanskasta. Viimeksi uutta verta rotuun tuotiin emämaasta Norjasta syksyllä 2016. Suurimmallaan rygja- rodun määrä oli maassamme 1960-luvulla. Sen jälkeen määrä on vähentynyt ja nykyisin puhdasrotuisia rygjia on maassamme muutamia satoja. Rotua käytetään puhdasjalostuksen ohella eriasteisissa risteytyksissä.
Säänkestävä ja rauhallinen rygja
Rauhalliset rygja-lampaat ovat matalajalkaisia, pitkärunkoisia, sarvettomia ja pitkähäntäisiä. Väriltään rygjat ovat pääosin valkoisia, pää ja suuret korvat ovat tummapilkkuisia. Osa syntyy mustina ja vaalenee hopeanharmaaksi ikääntyessään.
Karkeahko villa on runsasta, pitkää, kiiltävää ja sopii langan raaka-aineeksi. Kestävät taljat ovat muhkeita ja loivakiharaisia. Aikuiset pässit painavat 90-110 kg ja uuhet 70-80 kg.
Luonteeltaan rotua kuvaillaan rauhalliseksi ja hiljaiseksi sekä helposti käsiteltäväksi. Emot eivät puske tai hyljeksi karitsoitaan. Karitsat syntyvät vankkoina ja karitsakuolleisuus on alhainen uuhen hyvien emo-ominaisuuksien ansiosta.
Hyvä rehunkäyttäjä
Sikiävyys on keskinkertainen, keskisikiävyys vuonna 2022 tuotosseurantaan kuuluvilla tiloilla 1,7 (yli 2-vuotiaat). Emo-ominaisuuksiltaan runsasmaitoiset rygja- uuhet ovat erinomaisia ja niillä on vahva hoivavietti. Elinvoimaisten karitsoiden syntymäpaino on keskimäärin 5, kg ja päiväkasvu 230 g.
Rygja on tehokas rehunkäyttäjä ja teurasruhojen laatu on hyvä. Oikea teurastusajankohdan valinta on tärkeä, sillä rygjien “kasvuprofiili” poikkeaa muista Suomessa kasvatettavista roduista sikäli, että todella nopean kasvun vaihe osuu hieman myöhäisempään ajankohtaan ja kasvu jatkuu hitaampana pidempään. Ruokinnan tarkkuus kasvun hidastuttua on tärkeää kasvatettaessa laadukkaita teuraseläimiä. Rygja on tarkka ja tehokas laiduntaja ja sopii hyvin sekä luonnonlaitumille että maisemakohteiden hoitajiksi. Rehevillä laitumilla karitsat kasvavat hyvin ilman lisäruokintaa.
Jalostustavoitteet
Rygjan jalostuksessa pyritään hedelmällisyysominaisuuksien ja lihantuotanto-ominaisuuksien parantamiseen. Jalostuksen työkaluina tuotannontarkkailun ja tuontieläinten lisäksi käytetään linjajalostusta. Pässilinjoja on vuonna 2019 käytössä 7 kpl.
Lue lisää rodusta rygja.fi -sivustolta >