Sami Garam, Suomilammas lautaselle -kummikokki

Suomilammas lautaselle -lammasruokaviikon kummikokki Sami Garam on kokki, stadin slangin osaaja, tv:stä tuttu, keittokirjojen kirjoittaja, yrittäjä, isä, isoisä, aviopuoliso, lampaiden ystävä ja paljon muuta.

Tie julkkiskokiksi

Sami valmistui kokiksi 1991 ja ensimmäiset 10 vuotta hän teki töitä täysillä keittiön puolella. Moniosaajana hän teki kokintöiden ohella käännöksen Aku Ankasta stadin slangilla, mikä toi julkisuutta mukanaan. Muitakin käännöksiä stadin slangilla syntyi. Tämä polku vei hänet tv-ohjelmaan, jossa hän pian vaihtoi sarjakuvat taas kokin hattuun. Sami onkin grillannut Aamu-TV:ssä ja ollut useissa ruokaohjelmissa mukana. Ensimmäiset julkiset kokkaukset tapahtuivat kuitenkin radio-ohjelmassa 2000-luvulla.

Oman lounasravintolan Sami perusti 9 vuotta sitten – ravintolan 9-vuotissynttäreitä juhlittiin juuri toissa viikolla. Sami on kirjoittanut myös useita keittokirjoja. Voidaankin sanoa, että hän on ruoka-alan moniosaaja.

Raaka-aineen tunteminen tuo rohkeutta kokkaukseen

30-vuotinen kokinura on kirkastanut Samin kulinaristisen näkemyksen kunnioittamaan raaka-ainetta. Mausteilla ei tarvitse peittää raaka-aineen makua. ”Kotimainen lampaan- ja karitsanliha ei tarvitse paljon mausteita; suola, pippuri ja yrtit riittävät. Ne korostavat raaka-aineen omaa makua, eivätkä peitä sitä. Raaka-aine saa maistua itselleen.” sanoo Sami painokkaasti.

Samin mukaan on tärkeää ymmärtää raaka-aine, se tuo rohkeutta kokkaamiseen. ”Liian vaikeat reseptit saavat aikaan ruoanlaittorimakauhun”, hän hymähtää.

Lammas on herkullisinta lihaa

Omaan ruokapöytäänsä Sami kokkaa kotimaista lammasta ja karitsaa saatavuuden mukaan. Hänellä on ollut kesälampaita jo kuuden vuoden ajan ja sen myötä pakkaseen on saatu omaa karitsanlihaa syksyisin. Kun karitsanlihaa on pakkasessa saatavilla, sitä löytyy myös ruokapöydästä useamman kerran viikossa.

Myös ravintolassaan Sami kokkaa lampaan- ja karitsanlihaa saatavuuden mukaan. Hän on huomannut, että asiakkailla on vielä vallalla ennakkoluuloja lampaanlihaa kohtaan. Villasukan maine on yhä olemassa. Nuoremmalla sukupolvella on kuitenkin havaittavissa ennakkoluulottomampaa asennetta lampaanlihaa kohtaan. ”Tämä on herkullisinta lihaa”, Sami sanoo.

Sami harmittelee kotimaisen lampaan- ja karitsanlihan saatavuutta kaupoissa, sitä ei usein ole. ”Kun haluan kotimaista, menen Hakaniemen kauppahalliin. Siellä tiedän mistä liha tulee ja kuka sen käsittelee.”

Valitse kotimainen lammas – tiedät mitä syöt

Kotimaisessa lihassa vahvuutena Sami näkee lampaiden elinolosuhteet. ”Suomessa kaikki lammastalous on luomua eurooppalaisella mittapuulla katsottuna”, hän sanoo kokemuksen paistaessa äänestä. ”Meillä vahvuutena on lampailla puhdas ruoka ja puhdas vesi, raaka-aine on siis puhdasta. Antibiootteja annetaan vain tarpeeseen, eikä vaikkapa kasvunedistämiseksi. Se tekee lihasta myös turvallista. Lampaita näkee landella – voit siis nähdä omin silmin, miten ne elävät.” Samaa ei Samin mukaan voi sanoa muualta tuotetusta lampaanlihasta. ”Pakastettu, maapallon toiselta puolelta rahdattu liha – ethän silloin tiedä raaka-aineesta mitään”, hän sanoo.

Samin terveiset Suomilammas lautaselle -lammasruokaviikolle

-Kokkaa rohkeasti lampaan- ja karitsanlihaa. Kokeile eri reseptejä, ei se ole vaikeaa.

-Lampaan- ja karitsanliha on monipuolinen raaka-aine, siitä voi tehdä pitkään haudutettua ruokaa, pannulla nopeasti paistettua tai syödä vaikka raakana, kuten muutakin punaista lihaa.

-Terveiset kauppiaille: tarjotkaa kotimaista lampaan- ja karitsanlihaa.