Suomenlampaan menestystarina perustuu systemaattiseen jalostukseen – kantakirjausta jo 100 vuotta

Suomenlampaan erinomaisten ominaisuuksien kuten hedelmällisyys, lihantuotanto ja villan huippulaatu ei ole syntynyt sattumalta. Sen takana on järjestelmällinen jalostus ja eläinten pitäminen kantakirjassa. Kantakirjaus täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja kiitos pitkäjänteisen ja viisaan toimintatavan meillä on olemassa maailmanluokan huippueläimiä vertaansa vailla olevilla ominaisuuksilla.

Suomenlampaan ja shropshiren kantakirjaus, eli rekisteri jalostukseen käytettävistä eläimistä, aloitettiin vuonna 1922. Kantakirjassa olevat eläimet ovat rotupuhtaita ja saavat kantakirjatodistuksen. Samalla ylläpidetään tietoa eri roduista, tuotantotuloksista ja sukusiitoksesta Suomessa.

– Kantakirjaa pidetään suurimmista rotupuhtaista lammasmääristä. Lisää tiloja otetaan mukaan erityisesti ensi vuonna, kun alkuperäisrotujen tukihaku jälleen avautuu maatalouspolitiikan uudistuksen myötä, sanoo asiantuntija Kaie Ahlskog ProAgriasta.

Kantakirjanpidon aloitti Lammas- ja Vuohenhoitoyhdistys vuonna 1918, josta kantakirjanpitäjän oikeudet siirtyivät Maaseutukeskusten Järjestöön 80-luvun lopulla ja sen jälkeen ProAgria Keskusten Liitolle. Tänä päivänä kantakirjatietoja on 300 tilalta ja 11 rodusta, joita ovat suomenlammas, kainuunharmas, texel, suffolk, oxford down, dorset, rygja, ruotsalainen turkislammas, shropshire, dala ja itäfriisiläinen maitolammas. Tiedot tallennetaan NettiKatras-ohjelmaan, jonne tallennetaan myös tuotosseurannan tiedot.

– Kantakirjatiedoista saadaan yksilökohtaisia, tilakohtaisia, alueellisia ja valtakunnallisia yhteenvetoja, jotka auttavat maatilayrittäjää kehittämään omaa eläinainestaan sekä toimintaansa ja parantamaan yrityksen tulosta, sanoo Ahlskog.

ProAgria huolehtii lampaiden ja vuohien jalostuksesta lampaiden jalostusjärjestönä Ruokaviraston hyväksynnällä.

Kantakirjauksen 100-vuotisjuhlallisuudet järjestetään Tampereella 20.10. Finnsheep-päivässä.

Tarkempi ohjelma täällä >
Lisätiedot ja median ilmoittautuminen tapahtumaan:

Kaie Ahlskog
Lammasasiantuntija
ProAgria Etelä-Suomi
ProAgria Keskusten Liitto
puh. 0400 731 811
kaie.ahlskog@proagria.fi

Lisätietoa kantakirjauksesta: https://www.proagria.fi/palvelut/kotielaintuotanto/lampaiden-ja-vuohien-kantakirja