Suomenlampaiden Pässiliikennevalot 4-2024 on nyt julkaistu! Tuotosseurannassa kantakirjattuja suomenlammaspässejä oli huhtikuussa 1426.

Hyviä uutisia on myös se, että vuoden aikana harvinaisia linjoja on saatu useammalle tilalle ja muutama laskusuunnassa ollut linja lampureiden ja ProAgrian lammasasiantuntijoiden yhteistyöllä nostettua taas vihreälle. Kiitos kaikille.

Pässien määrä ja linjojen yleisyys elää voimakkaasti tuotantovuoden ja eri vuosien välillä. Ensimmäisen kerran nyt 2024 yli puolet pässilinjoista on enintään 10 tilalla, mikä on geeniperimän säilymisen kannalta varsin riskialtista. Nyt muutama pässilinja on syöksykierteessä: linjojen 18, 23 ja 24 pässitilat ovat vähentyneet puoleen vuoden aikana!

InVivo-hankkeen mahdollistamana Nettikatraassa on liikennevalohälytykset myös nuorilla pässipojilla ja näissäkin linjoissa alle vuotiaita pässipoikia on ollut huhtikuussa tiloilla. Geeniperimän säilyttäminen elossa eri puolilla Suomea, erilaisilla tiloilla sekä kaikkien linjojen saaminen suunnitelmallisesti vihreän puolelle on hyvä alku suomenlampaan tulevaisuuden turvaamiseksi!

Kiitos Luke ja Marja-Liisa Sevon-Aimonen sekä ProAgria Etelä-Suomi ja Kaie Ahlskog sekä Lihasulan Säätiö taas päivityksestä!

Jos siis tilallasi on aikuinen pässi tai kasvamassa nuori jalostuspässi pässiliikennevalojen punaisista tai keltaisista linjoista, otathan yhteyttä lammasasiantuntija Kaie Ahlskogiin

kaie.alhlskog (at) proagria.fi.

Kaikkien lammastilojen tiedot ovat tarpeen!

Pikkupässit kiertoon! -haaste jatkuu ja voit ilmoittaa pikkupässisi mukaan
tarja.kkr (at) gmail.com.
Kiitos kaikille jo osallistuneille!!

Pässiliikennevaloista iso kiitos alkuperäisrodun ja Finnsheep ry:n puolesta:
ProAgria, ProAgria Etelä-Suomi, Lihasulan Säätiö ja Lammastaloussäätiö.

Pässilinjaliikennevalot ProAgrian sivuilla tästä >