ProAgria Keskusten Liitto

Kevätviljojen kylvöt käynnistyivät pääsiäisen aikaan Etelä-Suomessa. Poutasäässä kevätkylvöt etenivät rytinällä, mutta viime viikon sään kylmeneminen ja lumi- ja vesisateet keskeyttivät kylvöjen loppuun saattamisen. Kevätkylvöt ovat Etelä-Suomessa jopa pari viikkoa edellä keskimääräisestä. Maan pohjoisosissa kevääntulo on normaalissa aikataulussaan.

Sateet olivat kuitenkin erittäin tervetulleita erityisesti maan etelä- ja keskiosissa. Sateet ovat tasanneet peltojen epätasaista kosteustilannetta, joka aiheutui lumen epätasaisesta sulamisesta ja haihtumisesta peltolohkoilta sekä huhtikuun vähäsateisuudesta. Sään viileneminen ja sateet ovat myös antaneet lisäaikaa kylvöjen loppuun saattamiselle. Yöpakkaset ovat Etelä-Suomessa paikoitellen vaurioittaneet jonkin verran syysviljoja ja kukintaansa aloittavia syysöljykasveja, mutta merkittävämmiltä tuhoilta on säästytty.

KEVÄTKYLVÖT PITKÄLLÄ ETELÄ-SUOMESSA

Pääsiäisen aikaan käynnistyneet kevätviljojen kylvöt ovat edenneet pisimmälle Varsinais-Suomessa, jossa kevätviljoista on kylvetty jo 90 %. Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla ja Hämeessä kevätviljoista on kylvetty 50-70 %. Eniten on ehditty kylvää kevätvehnää ja ohraa. Ensimmäisenä kylvetyt kevätviljat ovat jo ehtineet orastua ja niissä on havaittu jonkin verran viime öihin osuneiden yöpakkasten aiheuttamia lieviä vaurioita. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa viime viikkoinen takatalven tulo siirsi kevätkylvöjen aloittamista. Lapissa pelloilla on lunta vielä 10-30 cm.

Sokerijuurikkaan kylvöt päästiin aloittamaan ensimmäisenä Lounais-Suomessa jo ennen huhtikuun puoltaväliä. Etelä-Suomen rannikkoalueella, Hämeessä ja Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla. Sokerijuurikkaan kylvöt ovat kesken enää Satakunnassa, jossa sokerikuurikkaasta on kylvetty puolet. Rapsin kylvöt alkoivat Etelä-Suomessa huhtikuun puolivälin jälkeen. Rapsista on ehditty kylvää jo 80-100 % Etelä-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla rypsistä on kylvetty 25 %, mutta muualla öljykasvien kylvöt eivät vielä ole alkaneet.

Varhaisperunan istutukset on saatu valmiiksi varsinaisella varhaisperunan viljelyalueella Turunmaan saaristossa ja Etelä-Suomessa. Kasvustot pääsivät hyvään kasvuun huhtikuun lämpimän sään ansiosta, mutta nyt kylmyys on hidastamassa kasvua. Kesäperunoiden istutus on aivan alussa ja varastoitavankin perunan istutuksia viileys on siirtämässä eteenpäin.

Toistaiseksi ei ole havaittu merkittäviä kasvinsuojeluongelmia ja rikkakasvitilanne on tavanomainen. Viime kesän kuivuuden vuoksi käsittelemättömillä pelloilla tosin on odotettavissa tavanomaista enemmän rikkakasveja. Syksyllä itävistä rikkakasveista saunakukkaa esiintyy yleisimmin.

ELINTARVIKEKAURAN JA HERNEEN VILJELYYN KIINNOSTUSTA

Merkittävimmät muutokset kylvöaloissa koskevat kauraa, kevätöljykasveja ja palkokasveja. Elintarvikekauran lisääntynyt kysyntä ja hyvät vientinäkymät heijastuvat kauran viljelyalaan, jonka arvioidaan jonkin verran lisääntyvän eri puolilla maata. Kevätöljykasvien viljelyalan puolestaan arvioidaan pienenevän johtuen viime vuotisesta kevätrapsin viljelyn epäonnistumisesta, huonosta hintakehityksestä ja kannattavuuden notkahduksesta. Herneen viljelyn yhä parempi onnistuminen, teollisuuden lisääntyvä tarve ja hyvä taloudellinen tulos puolestaan on lisäämässä kiinnostusta herneen viljelyyn.

Kevätvehnän, mallasohran, kuminan, härkäpavun ja viherlannoitusnurmien viljelyalojen arvioidaan joillakin alueilla lisääntyvän, mutta toisaalla taas vähenevän, joten kokonaisviljelyalassa ei odoteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia. Rehuohran, sokerijuurikkaan ruokaperunan, luonnonhoito- ja luomupeltojen alat ovat pysymässä ennallaan.

MARJA- JA HEDELMÄTARHAT KUKINNAN KYNNYKSELLÄ ETELÄ-SUOMESSA

Pääsiäisen aikainen lämmin sää herätteli mansikka-, pensasmarja- sekä omenakasvustoja kasvuun lähtöön. Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvuissa ovatkin jo näkyvissä ensimmäiset kukat ja herukoiden ja omenoiden silmut ovat puhkeamassa. Avomaan mansikkakasvustoissa uusien lehtien kasvu on alkanut. Muualla maassa kasvustot ovat vielä lepotilassa tai kasvu on aivan alussa. Marja- ja hedelmätarhoissa ei ole toistaiseksi havaittu talvivaurioita tai pahoja myyrätuhoja.  Talvivaurioita päästään arvioimaan tarkemmin vasta, kun kasvu on alkanut kunnolla.

Vihannesten  istutukset ja kylvöt pääsivät alkuun tavanomaisessa aikataulussa huhtikuun lopulla maan eteläosissa, mutta viileä sää jarruttaa kasvua.